Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz januara 2006. godine
POČETNA STRANA

Vaš komentar

KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI


VESTI:

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz bebaLITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Januar 2006VEČERNJE NOVOSTI, 26.1.2006.
Pisma čitalaca
"Prodaja beba"
Praksa jača od zakona

Ovo je reakcija na ranije objavljeno pismo jednog čitaoca: Pismo >

Iskreno se nadam da ćete ovo reagovanje objaviti kao što ste objavili i pismo primarijusa dr Vojislava Đorđevića iz Vrnjačke Banje u vezi s prodajom beba iz porodilišta. Ja sam jedan od roditelja koji je aktivno uključen u ovu aferu i zaista sam neprijatno "iznenađen", da ne upotrebim neku težu reč, na ovakvo reagovanje jednog doktora.

Žalosno je da pomenuti doktor, umesto da pomogne i roditeljima i Anketnom odboru, sam donosi zaključke i preduđuje. Doktor Đorđević daje sebi za pravo da se meša u rad Anketnog odbora, donoseći svoje zaključke, pokušavajući da ospori rad ovog tela, iako zaključci o radu Anketnog odbora još nisu zvanično usvojeni.

Bilo bi lepo da su doktorove tvrdnje tačne. Zakon i jeste regulisao protokol od dolaska porodilje u bolnicu, pa sve do njenog izlaska. Ali, nažalost, praksa ili "doktrina" koje su doktori izmislili pokazala se kao jača od zakona. Da ste, doktore Đorđeviću, pošteni, rekli biste da u tim našim protkolima porođaja postoje duple strane, postoje prazna mesta za upis određenog datuma, postoje duple knjige porođaja. Upisi u registar bolesnika su katastrofalni, pa se porodilja sa prijemom u, npr. 1993. godini, upisuje u 1983. Otpusne liste su nepotpune sa gomilom lažnih upisa. Uglavnom su nepotpisane, veliki broj zvaničnih dokumenata nikada nije zaveden. Mnoga dokumenta su namerno uništena.

Naravno, dešavaju se i smrtni ishodi. I to smo spremni da prihvatimo. Šta drugo preostaje majci ako ne želite da joj pokažete mrtvo čedo, ako joj oduzmete pravo da je dostojno sahrani? Ostaje joj da na grudi privije parče falsifikovanog papira na kojem piše da je deo nje, deo njene utrobe, završio život pre nego što je i počeo.

Najveći broj beba za kojima roditelji tragaju nikada nije ni stigao do groblja. Za to postoje materijalni dokazi. Osim vaših, falsifikovanih potvrda o smrti, bi nemate ništa drugo. Mi imamo. Imamo dokaze, a kada Anketni odbor bude završio svoj zakonodavni deo posla, sudovi će utvrditi istinu. Dokazaće ono što mi roditelji tvrdimo.

Goran Filipović
Beograd< nazadGLAS JAVNOSTI, 21.1.2006. / izvor
Roditelji otete dece traže pomoć

BEOGRAD - Grupa roditelja iz Beograda koji sumnjaju da su im bebe nestale iz porodilišta apelovala je juče na sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi sa tim sumnjama da se jave Anketnom odboru Skupštine Srbije koji radi na tim slučajevima.

U saopštenju dostavljenom Beti, roditelji navode da već četiri godine pokušavaju da dođu do istine o svojoj deci, ali da "nailaze samo na zatvorena vrata, prazna obećanja i sve veće sumnje".

Oni su naglasili da nema razloga da se oni koji nešto znaju o tim slučajevima ne jave odboru ili porodicama, pošto domaće zakonodavstvo, zbog zastarevanja, ne priznaje krivičnu odgovornost eventualnih učesnika, što je, kako navode, potvrdio i ministar pravde Srbije Zoran Stojković.

Porodice naglašavaju da na tom problemu šest meseci radi skupštinski anketni odbor i da se taj odbor maksimalno zalaže da se dođe do istine.

Anketni odbor konstituisan je jula prošle godine, a do sada se sastao 23 puta. Posle razgovora sa roditeljima, predstavnicima zdravstvenih vlasti i ustanova, odbor je trenutno u fazi izrade izveštaja koji će biti dostavljen predsedniku Skupštine Srbije.

Kako je najavljeno, izveštaj će sadržati informacije do kojih su došli članovi Anketnog odbora i predlog mera koje treba da se preduzmu, pre svega u zakonodavnoj oblasti, da bi se saznala istina o deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, ali i da se spreče takve pojave ubuduće.

Predsednica odbora Živodarka Dacin ranije je rekla da u Srbiji najverovatnije ima oko 3.000 slučajeva u kojima postoji sumnja da je bilo krađe novorođenčadi iz porodilišta, a da su neki slučajevi stari i po tri decenije.

Prema njenim rečima, materijali ukazuju na to da su se ovakve pojave dešavale po celoj Srbiji, ali da se najveći broj slučajeva nestalih beba vezuje za porodilišta u Beogradu i majke sa rizičnim trudnoćama.

< nazadVEČERNJE NOVOSTI, 21.1.2006.
Nestale bebe

BEOGRAD (Beta) - Grupa roditelja iz Beograda, koji sumnjaju da su im bebe nestale iz porodilišta, apelovala je na sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi sa tim sumnjama da se jave Anketnom odboru Skupštine Srbije koji radi na tim slučajevima.

U saopštenju roditelji navode da već četiri godine pokušavaju da dođu do istine o svojoj deci, ali da "nailaze samo na zatvorena vrata, prazna obećanja i sve veće sumnje".

< nazadSRPSKI NACIONAL, 21.1.2006. / izvor
Otkrijte istinu o ukradenim bebama!

BEOGRAD - Grupa roditelja iz Beograda koji sumnjaju da su im bebe nestale iz porodilišta apelovala je na sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi sa tim sumnjama da se jave Anketnom odboru Skupštine Srbije koji radi na tim slučajevima. U saopštenju, roditelji navode da već četiri godine pokušavaju da dođu do istine o svojoj deci, ali da "nailaze samo na zatvorena vrata, prazna obećanja i sve veće sumnje". Oni su naglasili da nema razloga da se oni koji nešto znaju o tim slučajevima ne jave odboru ili porodicama, pošto domaće zakonodavstvo, zbog zastarevanja, ne priznaje krivičnu odgovornost eventualnih učesnika, što je, kako navode, potvrdio i ministar pravde Srbije Zoran Stojković. Porodice naglašavaju da na tom problemu šest meseci radi skupštinski anketni odbor i da se taj odbor maksimalno zalaže da se dođe do istine. Anketni odbor konstituisan je jula prošle godine, a do sada se sastao 23 puta. Posle razgovora sa roditeljima, predstavnicima zdravstvenih vlasti i ustanova, odbor je trenutno u fazi izrade izveštaja koji će biti dostavljen predsedniku Skupštine Srbije. Kako je najavljeno, izveštaj će sadržati informacije do kojih su došli članovi Anketnog odbora i predlog mera koje treba da se preduzmu, pre svega u zakonodavnoj oblasti, da bi se saznala istina o deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, ali i da se spreče takve pojave ubuduće.

< nazadVEČERNJE NOVOSTI, 18.1.2006. / izvor
Pisma čitalaca
"Prodaja beba"
Naduvana Afera

Ni Anketni odbor Skupštine Srbije nije stavio tačku na pitanje da li je bilo krađe beba u porodilištima Srbije. Doduše, ministar zdravlja je nedavno izjavio da nijedan slučaj nije potvrđen. Kako to da članovi Anketnog odbora Skupštine Srbije još ovo nisu raščistili (to im je bio zadatak), i dalje baš oni seju sumnje i drže mnoge roditelje u neizvesnosti.

Radio sam u porodilištu preko 30 godina, pa sebi dajem pravo da sam kompetentan da o tome kažem svoje mišljenje. Dakle, porođaju žene ne prisustvuje i ne pomaže joj samo jedna osoba, već tim stručnjaka. Prilikom svakog porođaja prisutni su ginekolog-akušer, akušerska sestra (najmanje dve), pedijatrijska sestra i pedijatar (u većim porodilištima). Sve vezano za porođaj se upisuje u istoriju bolesti i u porođajni protokol. Dešava se da se rodi mrtav plod ili umire odmah posle rođenja. Praksa je bila da se takav plod ne pokazuje majci, ali joj se saopštava šta se dogodilo sa njenom bebom. Takav plod se šalje na obdukciju. Posle obdukcije služba za patologiju šalje telo pogrebnom preduzeću u mestu gde se radi obdukcija.

Naravno, sve je to propraćeno odgovarajućom dokumentacijom. Majka i rodbina moraju biti o svemu obavešteni. Obdukcioni nalaz daje se na uvid, na traženje roditelja ili bliskih rođaka.

Ko bi sada u ovom lancu mogao da ukrade i proda bebu, a da se o tome ne sazna? Ili se pokušava proturiti da su svi iz ovog tima upriličili prodaju, uzeli novac i podelili ga između sebe. To je apsurd.

Spadam u one koji u scenario prodaje beba ne veruju. Na kraju, i silne inspekcija koje su se bavile ovim problemom, kao i Anketni odbor, nisu našli nikakav trag, osim aljkavo vođene dokumentacije u pojedinim porodilištima.

Ne mogu ni medije da razumem zašto toliko eksploatišu ovu temu. I dalje obmanjuju jadne roditelje, podgrevajući lažnu nadu da su ta deca živa. Da ima u tome istine, valjda bi se jedno dete pronašlo. Mislim da je od mojih kolega ginekologa, a i od našeg udruženja, nekolegijalno, što ćute i ne reaguju na ovakve priče. Njihovo ćutanje možda i izaziva sumnju da tu nešto ima.

prim. dr Vojislav Đurđević
Vrnjačka Banja


Nekoliko dana kasnije objavljena je: Reakcija >
< nazadVEČERNJE NOVOSTI, 4.1.2006. / izvor
Krađa beba ne zastareva

BEOGRAD - Anketni odbor za utvrđivanje istine o novorođenoj deci, nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji, predložiće Narodnoj skupštini izmenu članova 116 i 117 Krivičnog zakona Srbije, po kojima krivična dela oduzimanja maloletnog lica i promena porodičnog stanja - ne zastarevaju. Kako saznajemo biće inicirano i kao posebno krivično delo - "krađa bebe iz porodilišta".

Zločin eci - peci - pec...

Misterija

- Odbor smatra da je činjenica da se trag bebama gubi na putu od porodilišta do kapele i groblja vrlo važna i da nadležni treba da daju odgovor na tu misteriju - istakao je Miroslav Nedeljković.

- U razgovorima sa predstavnicima MUP-a i Tužilaštva došli smo do saznanja da su neprofesionalno postupali po tim predmetima.

- U slučaju nestalih beba svi su pravili propuste - kaže mr Živodarka Dacin, predsednica Anketnog odbora. - Nije greške pravila samo administracija, nemoguće je da su deca nestajala na putu od bolnice do groblja, a u 99 odsto slučajeva roditelji nisu videli dete, identifikovali ga i sahranili. Verujemo da će narodni poslanici prihvatiti naše predloge i da će da preovlada uverenje da materinstvo ne može nikada da zastareva.

Prema dosadašnjim izjavama članova Anketnog odbora, izvesno je da decenijama postoji opšta društvena zavera ćutanja, o krađi beba u Srbiji. Miroslav Nedeljković, član Odbora, ovu situaciju naziva začaranim krugom.
- Veliki broj roditelja, koji sumnjaju da su im deca ukradena, ukazuju na određene izvršioce - predočio je Nedeljković. - To su, uglavnom, doktori, ginekolozi, akušeri, pedijatri, koji uživaju nekakav "imunitet" u lokalnoj sredini. To su ugledni građani, pa su i istražni organi njima impresionirani. Sumnjičavi roditelji, koji su saslušani pred Anketnim odborom, predočili su potvrde da im "mrtva" deca nisu na groblju sahranjena, kao i da im nisu omogućene DNK analize. Jednako su loše primani u porodilištima gde su im se bebe rađale, kao i u opštinama gde su im decu zavodili.

Pomoć

Članovi Anketnog odbora već su predočili da će biti veliki problem, ako postoji makar jedan slučaj krađe bebe.
- Ako uspemo da pomognemo makar jednoj porodici da reši problem, ma kakva da je istina, učinićemo veliku stvar - istakli su narodni poslanici.

- Pozivam sve koji imaju informacije o otimanju beba iz porodilišta, da iz moralnih razloga bar nadležnim organima isprićaju šta znaju, jer zbog zastarelosti krivičnog dela više i ne mogu da odgovaraju - poručio je ministar pravde Zoran Stojković, koji je učestvovao u radu Odbora. - Kao čovek ne bih mogao da nosim takvu stvar, došao bih i rekao "Ljudi, znam". Da li ću krivično da odgovaram, to je manje bitno. Ali, ovde je za njih situacija manje problematična, osim sa moralne strane, jer niko više ne može da odgovara za to zastarelo krivično delo. Zato, dođi, pa kaži!M. Ristović

< nazad

ENGLISHDOLIJALI:

VESTI IZ SVETAKAKO BI TREBALO:

PRIRODNI
I KUĆNI POROĐAJ
KRVNE GRUPE I DNK:

NASLEĐIVANJEBAZA PODATAKA SLUČAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2016


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE
vrh strane

kradjabeba.org