Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz januara 2005. godine
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Januar 2005



BLIC, 8.1.2005. / izvor
Naša zemljakinja iz Londona ogorčena na istražne organe SCG
Gde je srce moga sina?

Snežana Šutović, advokat iz Londona, tužiće državu Srbiju i Crnu Goru Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog sumnjive smrti svoga dvadesetčetvorogodišnjeg sina Petra Miloša Šutovića i srca koje je uzeto iz njegovog tela posle obdukcije na beogradskom Institutu za sudsku medicinu.



Engleski državljanin Šutović preminuo je 27. januara prošle godine u jednom stanu u Beogradu, a domaća policija i stručnjaci Instituta tvrde da je umro od prevelike kolicine droge.

Na osnovu nalaza engleskih patologa koji su ustanovili da nema tragova droge u krvi preminulog, da u Šutovićevom telu nedostaju srce i delovi drugih organa, kao i propusta u istrazi beogradske policije, Snežana Šutović veruje da je njen sin ubijen i zato je beogradskom Okružnom sudu podnela krivične prijave protiv nepoznatih osoba.

Povrede na telu

- Ko je ubio moga sina i gde je njegovo srce? - pitanje je koje Šutovićeva, kako kaže, već godinu dana postavlja predstavnicima policije, pravosuđa i vlasti u Srbiji, ne dobijajući odgovore.

Policajci koji su vršili uviđaj na mestu Šutovićeve smrti, naveli su da je on najverovatnije preminuo od prekomerne količine droge, kao i da su pored njega pronađeni kašika, igle za špric, a ispod kreveta je otkriven špric. I u izveštaju lekara sa Instituta za sudsku medicinu navodi se da ima indicija da je Šutović bio narkoman. Međutim, Snežana Šutović je sinovljevo telo prenela u Englesku, gde su tamošnji patolozi ponovo uradili obdukciju.

- Kada su utvrdili da u telu moga sina nema srca, obducenti iz Univerzitetske bolnice u Londonu odmah su pozvali kolege iz Beograda, a od jednog lekara sa Instituta dobili su odgovor „da su slepi i da se svi organi nalaze u telu“. Tek šest meseci kasnije, dr Branimir Aleksandrić, direktor beogradskog Instituta za sudsku medicinu, rekao mi je da su srce zadržali zbog toksikoloških analiza. Inače, te analize stručnjaci Instituta obavili su dva meseca posle smrti, kada su saznali da sam ja angažovala privatnu detektivsku agenciju da istražuje ovaj slučaj. Engleski patolozi su analizu uradili samo nekoliko dana nakon smrti i utvrdili da nema tragova droge. Inače, Petar je bio dijabetičar i uzimao je insulin četiri puta dnevno - priča Šutovićeva.

Ona tvrdi i da postoji niz propusta u policijskoj istrazi i veruje da je Petar ubijen.

- Moj sin je na rukama imao modrice, nos mu je slomljen, desno uvo uvrnuto... Njegov pas rotvajler je takođe bio otrovan i povraćao je. U policijskom izveštaju piše da je pronađen špric, ali taj špric se ne nalazi među dokazima. Policajci OUP-a Stari grad i SUP-a Beograd različito su, u svojim izveštajima, opisali odeću u kojoj se Petar nalazio. S njim su, u trenutku smrti, bila trojica muškaraca, ali policija nije uzela njihove podatke već samo brojeve mobilnih telefona, koji ne glase na njihova imena - iznosi policijske propuste Šutovićeva.

Ona je angažovala Alana Bejla, sudskog veštaka iz Engleske, koji je proučavajući fotografije iz stana u kome je preminuo Šutović, izveštaje policije i dostupne dokaze zaključio da je mesto uviđaja grubo namešteno, kao i da je reč o sumnjivoj smrti. Drugi sudski veštak - Teri Merston posetio je, po zahtevu Snežane Šutović, stan u kome je preminuo njen sin, a na osnovu onoga što je video i drugih dokaza zaključio je da je mladić najverovatnije bio živ kada je policija na uviđaju fotografisala.

Moraju da budu kažnjeni

- Petar je bio živ i onesvešćen u vreme kada je policija fotografisala. Mesto gde su snimljene fotografije nije mesto gde je Šutović ubijen... Očigledno je da je dobio jak udarac u levu stranu lica i nosa, telo je oprano od krvi, pa položeno na krevet - zaključio je, između ostalog, Merston.

Šutovićeva kaže da neće odustati od gonjenja osoba koje su odgovorne za smrt njenog sina i nestanak njegovih organa.

- Zašto uviđaj na mestu smrti nije dobro urađen? Da li je moguće da policajci i obducenti nisu videli brojne povrede na telu moga sina i krvave mrlje po stanu? Kako su bez toksikoloških analiza beogradski obducenti mogli da tvrde da je Petar narkoman? Ako zadržavaju srce i druge delove tela, patolozi to moraju navesti u izveštaju i zašto su najpre tvrdili da to nije tačno? Ljudi koji su ubili moga sina, oni koji su to prikrivali i oni koji su uzeli njegovo srce moraju biti kažnjeni. Tužiću ih i zato što su bez dokaza tvrdili da je Petar narkoman - tvrdi Šutovićeva.

Zoran Dojić

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org