Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz avgusta 2003. godine<
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Avgust 2003



VEČERNJE NOVOSTI, 4.8.2003.
Borba za istinu porodice Jović iz Kruševca o navodno mrtvom detetu otkriva skandalozna saznanja
DNK na popravnom

Prema DNK testu, uzorici tkiva priloženih sa kruševačke patologije ne pripadaju detetu Milanke i Miloja Jovića, a da cela situacija bude još komplikovanija na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu je utvrđeno da delovi tkiva potiču od više različitih osoba

GDE JE DOKAZ? Milanka Jović KRUŠEVAC - Sumnje da im je dete umrlo posle rođenja u Zdravstvenom centru porodicu Jović je doveo do skandaloznih saznanja. Dilomirani ekonomisti Milanka (46) i Miloje (53) u svojoj mukotrpnoj borbi da saznaju šta se desilo sa njihovim detetom posle "iznenadne" smrti, postali su retki roditelji koji su prihvatili i DNK analizu svoje krvi sa takozvanim "kalupima" svoje "mrtve" bebe.

A rezulati takve analize, urađene na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, Jovićima su tek unele nemir i još više potspešile njihove sumnje da im je dete, koje bi sada imalo 22 godine, ipak živo.

CRNO NA BELO: Laboratorijski izveštaj o izvršenoj DNK analizi

Prema DNK testu, uzorici tkiva priloženih sa kruševačke patologije ne pripadaju detetu Milanke i Miloja Jovića, a da cela situacija bude još komplikovanija na Institutu za sudsku medicinu je utvrđeno da delovi tkiva potiču od više različitih osoba!

Kako i zašto?

Verovali ili ne

Po naređenju Josifa Djorđevića, istražnog sudije Okružnog suda u Kruševcu, Institut za sudsku medcinu u Beogradu izvršio je DNK analazu na osnovu krvi i brisa sluzokože Milanke i Miloja Jovića iz Kruševca i tkiva sa "parafinskog kalupa" njihove umrle bebe.

Kalupi i pločice veštaci su obeležili rednim brojevima od 1 do 8, a bila je upisana i oznaka organa - pluća, tri pločice, bubreg, srce, nadbubreg, crevo i mozak.

- Dobijenim rezultatima DNK analize dostavljenih parafinskih kalupa isključuje se mogućnost da su isti uzeti od deteta čiji su biološki roditelji Jović Milanka i Miloje - zaključili su veštaci profesor dr Dušan J. Dunjić i docent dr Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu - Analizirani uzorci parafinskih kalupa potiču od većeg broja različitih osoba.

Odgovora na ova pitanja u Kruševcu za sada nema, dok su Jovići posle frapatnog saznanja bili šokirani.
- Krivičnu prijavu protiv NN osoba, sumnjajući da nam je beba proglašena mrtvom da bi kasnije bila "ustupljena" nekoj drugoj porodici, podneli smo sa željom da konačno saznamo istinu o svom detetu, ma kakva ona bila - objašnjava Milanka Jović.

Početak ove priče datira od 1981. godine. U noći između subote i nedelje, 26. i 27. aprila te godine, uoči Uskrsa, Milanka Jović u kruševačkom poridilištu rađa bebu. Kako su joj rekli, na svet je donela zdravu devojčicu, sa ocenom devet, koja je i zapklala. Odmah su joj dali ime Marija.

Dok je srećan otac Miloje uveliko čašćavao sve redom po Kruševcu zbog prinove, Milanki u ponedeljak saštavaju strahovitu vest - beba je umrla. Uz već standarno ubeđivanje lekara da su "mladi i da će imati još dece", Jovići prihvataju samo za tren zvaničnu vezriju o smrti svoje kćerke. Telo bebe nisu videli, niti su moli da ga sahrane.

Kako objašavaju, u tim teškim trenucima pravu zbirku su im napravili bolnički papiri. U delodovnom protokolu porodilišta, a kasnije i u matičnim knjigama rođenih i urmrlih napisano je da je Milanka rodila devojčicu. Međutim, u obdukcionom nalazu kruševačke patlogije, koju je potpisao dr Tomislav Pavićević, napisano je da urađena autopsija - dečaka.

Da konfuzija bude još veća pobrinuo se i dežuni lekar u kruševačkom porodilištu, koji je Jovićima izdao potvrdu o smrti novorođenčeta, ali bez upisanog pola deteta.

Čekajući istragu

Istražni sudija Josif Djorđević je potvrdio da se očekuju rezultati nove DNK analize, uz napomenu da u slučaju Jović još nije pokrenuta istraga, već da se "obavljaju predistražne radnje".

Druge detalje sudija nije želeo da saopšti.

- Sada smo, crno na belo, dobili dokaz da na kruševačkoj patologiji nemaju krunski dokaz da je naše dete mrtvo, naložili su novu DNK analazu - ističe Miloje. - Prvi rezultati im navodno nisu bili potpuni, pa su radili analizu na osnovu preostalih uzoraka tkiva, kažu da im ima preko dvadeset, iako je nama sumnjivo.

Milanka predočava da će oni, ukoliko dobiju nove rezulate DNK analize koji se ne poklapaju sa prvim nalazima, u inostranstvu o svom trošku obaviti isti test.

- Pa neće valjda sada u neogled, kada su videli prve nalaze, da rade DNK testove sve dok navodno ne dokažu da mi je dete mrtvo? - pita se Jovićeva. - Niko i ne pomišlja kako je nama, kada nam je potvrđeno da se na kalupu tkiva našeg deteta uzorci ko zna kojih beba i ljudi? Ako nemaju dokaza da je dete mrtvo, onda je živo. Ali, gde su sada nalazi? Sama pomisao da mi je dete, ćerka ili sin, živo i da mu možda sada i treba naša pomoć, kao majku me izluđuje.

Milanka ističe i da je svih ovih godina neizvenosti i sumnje ipak palila sveću na svake Zadušnice svom zvanično mrtvom detetu. Međutim, od prošle godine, kada je u Srbiji otvorena "bebi afera", to više ne čini. Uverena je da joj je dete živo.

M. Ristović

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org