Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz jula 2003. godine<
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Juli 2003



EKSPRES, 19-20.7.2003.
Skandal u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", dr Nedeljko Čutura dobio batine
Doktora tukao otac mrtvorođene bebe

Prava tuča odigravala se u sredu ujutru u porodilištu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" naočigled brojnih pacijenata, lekara,medicinskih sestara. Batine je dobio dr Nedeljko Čutura, načelnik porodilišta, a na njega je nasrnuo i šamarao ga Branko Aleksendrić, nesrećni otac čija je supruga dan ranije carskim rezom na svet donela mrtvorođenu bebu.

Profesor dr Zoran Ivanković, predsednik SLD-a, o obračunima doktora i pacijenata
Bodi-gardovi za bele mantile

- O tome da je pacijent tukao doktora u porodilištu GAK "Narodni front" saznao sam od kolega. Detalji i pravi motivi mi nisu poznati, zato o konkretnom slučaju ne mogu mnogo da govorim. Međutim, moram da istaknem da nije prvi put da pacijenti iz raznih razloga nasrnu na doktore i medicinske sestre. Svakim danom je, nažalost, sve više takvih slučajeva. Toliko ih je da će gotovo sve bolnice, pa i domovi zdravlja morati posebno da angažuju profesionalno obezbeđenje da bi se zdravstveni radnici zaštitili od napada pacijenata, izjavio je u jučerašnjem razgovoru za "Ekspres" profesor dr Zoran Ivanković, predsednik Srpskog lekarskog društva i direktor KBC "Zvezdara".

Sigurno je, ističe naš sagovornik, da je deo krivice za ovakve skandale i među pojedinim lekarima koji zbog korupcije, nesavesnog rada, ili iz drugih razloga daju povoda pacijentima da svoje nezadovoljstvo izliju i na taj način - tučom. A bilo je, poznato je svima, i potezanja oružja. Međutim, malobrojni su primeri da su pripadnici naše profesije bacali ljagu na čitavu profesiju. Sada se na udaru, upravo nalazi čitava profesija. To je, bez sumnje, posledica opšte kriminalizacije društva i porasta nasilja.

- Nemam nameru da branim po svaku cenu doktor koji su se ogrešili o struku, ali je sigurno da nezadovoljstvo, ma koliko ono bilo, ne daje za pravo pacijentima da fizički nasrnu na lekare. Postoje načini da to civilizovano reše, da se žale, ili tuže, a sve to tim pre što već mesecima postoji i pacijentov advokat kome mogu da prijave i najmanju primedbu, da ne govorim o onim ozbiljnijim. Retko se, međutim, to događa, češći su verbalni, pa i fizički obračuni. Zato, uostalom, i ja kao direktor imam zahtev Službe hitnog prijema i Sindikalne organizacije za uvođenje profesionalnog obezbeđenja. Jer je i kod nas bilo više sličnih slučajeva, ali ne tako drastičnih kao što je ovaj u porodilištu "Narodni front", ističe profesor Ivanković.

Da li je očaj zbog izgubljenog deteta jedini razlog što je Aleksendrić tukao doktora još se sa sigurnošću ne zna. Ili je povod i nešto drugo, na primer, optužbi, kako se nezvanično priča, koje je otac izrekao o novcima koje je doktoru davao, a ovaj ih primio, da korektno vodi trudnoću i obavi porođaj. Nisu izostale u ovom skandalu ni obostrane psovke, pretnje, a dr Čuturu, koji je, inače, da podsetimo, pre četiri godine bio umešan u aferu prodaje beba u GAK "Narodni front", primanja mita u nemačkim markama i u "liku" pečenog praseta, zbog čega je dugo bio suspendovan s posla, iz ovog klinča su izvukle i spasle kolege.

U čitav slučaj, bolje reći, skandal umešala se i policija OUP Savski venac. Istraga je u toku. Branku Aleksendriću, saznali smo, omogućen je u Klinici uvid u medicinsku dokumentaciju, dok je leš bebe dat na obdukciju koju će obaviti stručnjaci Instituta za sudsku medicinu.

Nadležni za davanje informacija i odgovora na pitanja povodom ovog skandala u GAK "Narodni front", među njima i generalni direktor profesor dr Slobodan Runić, juče su bili zauzeti važnim poslovima i sastancima (održana je i sednica Upravnog odbora). Rečju, nisu imali vremena (ili želje) da za javnost daju bilo kakve izjave.

Izjave nismo uspeli da dobijemo ni od dr Nedeljka Čuture koji je juče bio odsutan sa klinike jer je, kako nam je rečeno, prethodne noći dežurao u porodilištu.
- Činjenica je da se dogodilo to što se dogodilo (tuča). Ali, u ovom trenutku čitav ovaj neprijatni događaj ne mogu da komentarišem. Daćemo uskoro zvanično saopštenje. Čekamo rezultate autopsije, uz to i izveštaj naše komisije za stručni nadzor koja uveliko radi. Očekujemo da sve te informacije stignu, kao i da svekoliko razjašnjenje čitavog slučaja bude gotovo naredne nedelje, izjavila je juče za "Ekspres" Darinka Mitrović, direktor pravne službe u GAK "Narodni front".

Jagoda Plavšić

< nazad



KURIR, 3.7.2003. / izvor
Roditelji navodno umrle bebe čekaju analizu DNK

Tužilaštvo predložilo istragu po krivičnoj prijavi porodice Milivojević

BOR - Opštinsko tužilaštvo u Boru predložilo je istragu protiv nepoznatih osoba zbog sumnje da su 1998. godine Mileni i Goranu Milivojeviću iz Bora oduzeli tek rođenu devojčicu, za koju su u porodilištu tvrdili da je umrla odmah posle porođaja.
Prema mišljenju Tužilaštva, radi pribavljanja dodatnih informacija, služba za patologiju u Zaječaru trebalo bi da uradi veštačenje putem analize DNK roditelja i delova sačuvanog tkiva njihove navodno umrle bebe.
Sumnje Milene i Gorana da je devojčica umrla probudile su se zbog niza nelogičnosti posle porođaja.

Prve analize pokazale su da je rođena zdrava beba, da bi posle samo nekoliko sati roditeljima rečeno kako je zbog problema sa srcem prebačena na Dečje odeljenje. Molbe roditelja da se dete odveze u Beograd nisu uslišene uz napomenu lekara da ne bi izdržalo put, a onda im je, na zaprepašćenje, 3. juna saopšteno da je beba umrla.
Insistiranje Milene i Gorana da se u Beogradu izvrši obdukcija kako bi se ustanovio razlog iznenadne smrti nije prihvaćeno, ali je, bez njihovog odobrenja, telo poslato na obdukciju u Zaječar.
Razlog koji ih je nagnao da potraže istinu o svojoj devojčici usledio je kada je stigao obdukcioni nalaz. U njemu je naznačen novi detalj, da je smrt nastupila usled mane na plućima jer se beba napila plodove vode.
Pored toga, u dokumentima satnica smrti razlikuje se za pet sati, a u knjizi državljanstva pod rednim brojem 283 registrovano je da je rođeno živo dete.

Roditeljima je u Zaječaru predata kartonska kutija u kojoj su bili ostaci tela, uz preporuku da ne gledaju njen sadržaj, a sahrana je obavljena na borskom groblju. Da li je sve bilo farsa ili tragedija Milivojevića, trebalo bi da pokaže veštačenje.

Saša Trifunović

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org